Grafiska riktlinjer

Vi arbetar hela tiden med att förbättra och förenkla så att du på ett så smidigt och säkert sätt ska kunna beställa den eller de present- och profilprodukter du söker till ditt företag.

Vi kan hjälpa dig att skapa en korrekt tryckfil till din order. Lägg till Grafisk Hjälp i beställningen och ladda sedan upp ditt material via produkt- eller kassasidan. Komplettera gärna med ett textdokument eller skiss på hur du vill att materialet ska sättas samman så återkommer vi med korrektur.

Ordlista

 • Digitaltryck

  Vår digitala produktion blir allt större i takt med ökad efterfrågan och nyare teknik. Digitaltryck har inga begränsningar i antalet färger och kan ibland även kallas för fototryck.

  Kliché

  Betecknar att något är unikt framtaget för er. En kliché är ett annat ord för schablon eller startkostnad.

  Bitmap

  Är ett bildformat som består av ett rutnät av fyrkantiga bildelement, ofta kallade pixlar; för varje enskilt bildelement lagras information om dess färg enligt ett förutbestämt färgschema. En bitmap-fil innehåller även information om bildens storlek och färgschema. Exempel på bitmap format är JPEG, GIF, PNG och BMP. Detta format kan inte användas för tryck.

  Färgprofil

  När det gäller mässprodukter som exempelvis rolluper, banderoller och beachflaggor så rekommenderar vi att ni använder er av Fogra 39.

  För pappersprodukter kan man använda PSO coated v3 för storformat och glättat papper medan PSO uncoated v3 (Fogra 52) rekommenderas för obestruket papper.

  Filformat

  Vi rekommenderar att du i första hand skickar in en PDF-fil enligt de mått som finns angivet på produktsidan. Har du inte möjlighet att skicka in materialet i PDF-format så tar vi även emot EPS, TIFF och JPG. Typsnitt ska inkluderas eller konverteras till banor för att vara helt säker på att typsnitten bibehålls i trycket.

  Utfall och skärmärken är inte nödvändigt, vi anpassar oss till materialet oavsett om du har med det eller inte.

  Färgrymd

  När det gäller produkter inom segmentet ”Event & Mässa” så rekommenderar vi att tryckfilerna och dess innehåll är angivet i CMYK. Filer i RGB kommer automatiskt att konverteras om till CMYK i produktionen och ger normalt ett utmärkt resultat, du bör däremot inte ha en fil som innehåller blandade objekt med CMYK och RGB.

  För att få en mer intensiv svart färg så kan man lägga till lite av de andra färgerna, ex CMYK: 25, 25, 25, 100.

  EPS

  Är en förkortning för ordet Encapsulated PostScript. En EPS-fil kan göras hur liten eller hur stor som helst utan att vare sig kvalitet, proportioner eller färger förändras. Filtypen är standard inom tryckeribranschen.

  Gravyr

  Är en märkningsteknik där man bränner in text/motiv i produkten. Tekniken ger ett stilrent och slittåligt resultat och passar bra på profilprodukter i metall som exempelvis pennor, nyckelringar, termosar mm.

  Illustrator

  Är ett ritprogram från företaget Adobe som är mer eller mindre branschstandard för att ta fram och editera tryckunderlag (EPS-filer). Programmet kan man läsa mer om här.

  InDesign

  Är ett program för att ta fram layouter och är vanligt inom tidningsbranschen. Man kan enkelt förklara det som ett väldigt avancerat Word.

tummen upp röd stjärncirkel

Ta del av kampanjer
och erbjudanden

New Account Register

Already have an account?
Log in instead eller Reset password